Skönlitteratur på svenska om Kina


Bibliografi


Nyman, Inga
Kinesisk litteratur i svensk översättning: en bibliografi. - Stockholms Universitet, 1992. - (Skrifter utgivna av Föreningen för orientaliska studier ; 25)
   Diva

HISTORISKA ROMANER

Lin Yutang skrev utöver sina mer kända filosofiska betraktelser ett antal helt suveräna historiska romaner från skilda epokers Kina. Se här!

Romaner om det mer nutida Kina och Kinesiska förhållanden

Ernestam, Maria
På andra sidan solen. - 2010. Mofibo.

Viola, hennes man Axel och deras två tonårsdöttrar tillbringar påsklovet i ett lånat hus i Skåne. Axels mor vårdas på ett hem i närheten och där lär Viola känna Lea, en gammal dam som varit missionär i Kina. Axel har förändrats sedan han blev sjuk fyra år tidigare och nu förvärras hans beteende ytterligare. Viola är rädd.


ROBERT VAN GULIK - Detektiv Domaren Dee.

Gulik, Robert van
De kinesiska sjömorden : detektivroman / Översättning av Elsa Mossner. - Stockholm : Bonnier, 1963. - 247 s.
   Orig:s titel: The Chinese Lake Murders. 1960.

Gulik, Robert van
Kejsarens pärla : Detektivroman / Med åtta illustrationer, tecknade av författaren i kinesisk stil / Översättning av Elsa Mossner. - Stockholm : Bonnier, 1964. - 180  s.
   Orig:s titel: The Emperors Pearl. 1963.


getxinfo


Gulik, Robert van
De kinesiska sylmorden / Med åtta illustrationer tecknade i kinesisk stil av författaren ; Översättning, efterskrift och noter av Hans-Uno Bengtsson. - Lund : Ellerströms, 1989. - 205 s. : ill.
   Orig:s titel: The Chinese Nail Murders. 1961.Hansson, Carola
Mästarens dröm. - 2005. Elib.

Vid 20-talets början lämnar tvillingsystrarna Agnes och Adina hemstaden Uppsala och lillebror för att missionera i Kina. I Changsha i Hunanprovinsen öppnas en missionsstation men arbetet går trögt. Systrarna tvivlar och ställer sig frågande till det kristna missionerandets rättfärdigande.

Harrison, Kathryn
De röda skorna : ett besök från Samfundet för fötternas befrielse : roman / Kathryn Harrison ; översättning: Ulla Roseen. - Stockholm : bonnier, 2001. - 353 s.
   Orig:s titel: The binding chair.
   1900-talets början. - Lotusfötter. - Shanghai, Sovjetunionen, Europa.

Lévi, Jean
Den store kejsaren och hans automater / Jean Lévi ; översättning av Gunnel Strömberg. - Stockholm : Norstedt, 1987. - 353 s.
   Orig:s titel: Le grand emepereur et ses automates.
   Chin Shih Huangi-ti

Lévi, Jean
Konfucius dröm : [historisk roman] / Jean Levi ; översättning av Hans Granqvist. - Stockholm : Norstedt, 1992. - 324 s.
   Orig:s titel: Le rêve de Confucius
   200-talet f kr ; Liu Pang, upprorsmakare ; Chin Shih Huang-ti, Kejsare.

Lin, Taiyi 1926-2003       wiki. (dotter till Li Yutang)
Guldmyntet / Översättning från engelskan av Thure Nyman. - Stockholm : Ljus, 1946. - 434 s.
   Orig:s titel: The Golden Coin. 1946.
   Tro kontra faktats cynism är ett tema i romanen och det är det som bildar grunden till berättelsen om ett hopplöst äktenskaps haveri, där en kall och vetenskapsstyrd biologiprofessor gift sig med en illiterat flicka från Shanghais slum. Även om författaren tycks sympatisera med hjältinnans tro på mirakel och övertro, hennes livslust och kärlekstörst, så beskrivs hur hopplös en sådan inställning kan vara och hur den  till slut krossar henne.

Lulu Wang


Min, Anchee
Kejsarinnans Orkidé. - 2004.

Författaren tecknar här, i den första delen i en planerad trilogi om inflytelserika kvinnor, ett skönlitterärt porträtt av den sista kejsarinnan av Kina - Cixi, kallad Orkidé, och hennes liv i Kina under Qingdynastins slutfas. Cixi förför kejsaren, föder honom en son och får efter kejsarens död överta tronen.
Den sista kejsarinnan. - 2008.
Den andra boken om den sista kejsarinnan av Kina, Cixi. Hon har nu blivit änka och har som mor till den bortgångne kejsarens ende son nått maktens centrum. Den här tiden, 1800-talets andra hälft, är en mycket våldsam period i Kinas historia. Cixi tvingas hantera många konflikter, såväl internationella som inhemska.

Hon debuterade 1994 med den självbiografiska "Röd azalea" (Red Azalea), i vilken hon berättar om sina ungdomsår i kulturrevolutionens Kina. Romanen "Farväl Shanghai" (1995, Katherine) utspelas också under kommunisttiden medan "Kejsarinnan Orkidé"(2004, Empress Orchid), första delen i en planerad trilogi, har handlingen förlagd till mitten av 1800-talet och är en berättelse om Kinas sista kejsarinna, en konkubin som lyckas muta sig in i den kejserliga sängkammaren. I sin anmälan skrev Lars-Olof Franzén: "Anchee Min framhåller att hennes berättelse i detalj bygger på verkliga händelser, dekret och maktförskjutningar men dess litterära värde skapas av att hon samtidigt går in i Orkidés inre liv på ett sätt som förbinder det förflutnas diktatur med författarens egna erfarenheter" (DN 2004-09-19).


 Mårtenson, Jan
Den kinesiska trädgården. - 2006. Elib. Mofibo.

Jan Mårtenson är en av våra mest lästa och produktiva författare. Varje år kommer det ut minst en detektivroman som omedelbart hamnar i topp på försäljningslistan. I Den kinesiska trädgården blir Johan Kristian Homan indragen i ett intrikat spel bland internationella vapenhandlare och kallblodiga mördare.
I baren på anrika Hotel Lanesborough vid Hyde Park i London sitter antikhandlaren Johan Kristian Homan och smuttar på en Dry Martini. Han har precis varit på Sotheby’s och för en kunds räkning ropat in två utsökt vackra hästar i lergods från den kinesiska Han-dynastin. Tillfreds låter han tankarna vandra, men störs plötsligt när en högljudd svensk man med något arrogant uppsyn och en vacker kvinna slår sig ner vid bordet intill. Homans nyfikenhet tar överhanden och snart har han lärt känna Maximilian Granberg, storsamlare av utsökta kinesiska antikviteter.
Under ytan av flärd och exklusivitet ruvar dock mörka hemligheter och snart dras Homan in i ett sofistikerat spel bland internationella vapenhandlare och ond, bråd död. Och plötsligt har den beskedlige antikhandlaren dragit på sig uppmärksamhet från såväl CIA och MI6 som den kinesiska maffian.


Lindqvist, Sven

Myten om Wu Tao-tzu. - 1967. Elib.

Konst mot värld i koncentrerad självbiografi  

Den kinesiske konstnären Wu Tao-tzu stod en dag under Tangdynastien och betraktade en väggmålning som han just slutfört. Plötsligt klappade han i händerna och tempelportarna öppnade sig. Han gick in i sitt verk och portarna stängdes.
Är det möjligt att gå in i ett konstverk och leva där?
Sven Lindqvist har försökt. Han kom till Kina och Indien. Där såg han bönderna spänna sina barn för plogen. CIA försökte anställa honom som spion. Var kom vändpunkten?
Kanske fastklämd i folkmassan i Shanghai. Kanske när han äntligen lyckades ta sig in i universitetsbibliotekets filosofiska giftskåp. Kanske på badhuset i Hai Dian.
Myten om Wu Tao-tzu förenar litterär analys med samhällskritik, lyrik med reportage, meditation med politik. Konst ställs mot värld. Idyll mot förintelse. Boken är en koncentrerad självbiografi. Den slutar inte idag utan fortsätter in i framtiden. Vår gemensamma framtid.


Barn och ungdomsböckerKimselius, Kim M
Kinesiska draken. - 2009. Elib.

Kejsare Qin Shi Huangdi och kejsarinnan Wu, lät ingen stå i deras väg i strävan efter makt och evigt liv. Theo och Ramona har oturen att fara genom tiden och möta just dessa två skrämmande personer i det historiska KIna. Theo och Ramona kastas mellan olika händelser, hemska och livsfarliga, men samtidigt oerhört fängslande. På nära håll får de ta del av mord och sammansvärjningar. De inser till slut att även deras liv är hotade.

Skönllitteratur av kinesiska författare


Chin lit bokförlag utgivning.  Elib