Kungatiden 753-509 f kr - Roms grundläggning 


280px-Aeneas'_Flight_from_Troy_by_Federico_Barocci

Aeneas flyr det brinnande Troja 
Federico Barocci, 1598 (Galleria Borghese, Rome, Italy)Enligt myten grundades Rom av Romulus ; De romerska kungarna till Tarquinus den stolte; och början av republiken under Lucius Iunius Brutus.

En de mytiska kungarna var Ascanius, son till Aeneas och enligt en notis hos Livius. Aeneas regerade länge och lyckosamt i Latium och efterträddes i sinom tid  av sin son Ascanius, vilken vid foten av Albanerbergen grundlade en stad som fick heta Alba Longa. Ascanius efterkommande härskade nu i flera mansåldrar i Alba Longa.
  En av dem hette Numitor som var en god monark, sägrer Alf Henrikson, men han blev fördriven av sin ondskefulle broder Amulius, vilken för att säkra tronföljden åt sin egen familj gjorde Numitors enda barn Rhea Sylvia atill prästinna i Vestas tempel; vestalerna måste nämligen leva i celibat. Så blev det dock inte ty krigsguden Mars fick syn på den sköna vestalen och överrumplade henne med sin kärlek, varvid Rhea Sylvia födde tvillingar. Straffet för en vestal som bröt mot celibatet var att begravas levande och så skedde på order av Amilius. Barnen sattes ut i Tibern, men en varginna fann dem och tog hand om dem. Men efter en tid hittades tvillingarna av en herde vid namn Faaustulus, som uppfostrade dem som sina egna barn. Efter en tid upptäcktes deras rätta börd och tvillingarna som hette Romulus och Remus tog då hämnd på ursurpatorn Amilius och återinsatte sin morfar Numitor som kung i Alba Longa.

Unknown

Mozart : Ascanio in Alba
Romulus och Remus