CHARLES KINGSLEYS HYPATIA 


Charles Kingsleys Hypatia


Charles Kingsley 1819 – 1875)
Hypatia : eller nu som fordom : historisk berättelse.

Romantiserad berättelse om den kvinnliga filosofen Hypatia som berättar historien om en ung munk kalla Filammon som beger sig till Alexandria där han blir involverad i tidens politiska och religiösa strider. Tänkt som en kristen försvarsskrift typisk för 1800-talet. Under många år ansedd som Kingsleys bästa roman och blev mycket läst.

Handlingen rör sig kring den kvinnliga ickekristna filosofen Hypatia och den kristne patriarken Cyril, Orestes en maktgalen prefekt från Egypten och Filammon en egyptisk ung munk. Filammon beger sig ut ifrån sitt kloster i öknen kring Alexandria eftersom han längtar efter att lyssna till Hypatias föreläsningar, trots Cyrils missnöje med Hypatias tänkande och undervisande. 
  Även om Hypatia har en djupgående misstro, för att inte säga hatfull inställning till kristendomen, så blir Filammmon hennes hängivne vän och lärjunge:
  Filammon möter också Pelagia, hans länge saknade syster, tidigare sångerska och danserska, nu gift med en gotisk krigare. Filammon vill förstås omvända båda kvinnorna till kristendomen.
  Det som händer sker nu mot bakgrund till Orestes försök att bli Egyptens och Afrikas kejsare. Han utnyttjar Hypatia för sina syften.

1200px-Hypatia_by_Julius_Kronberg,_1889

Hypatia - målning av Julius Kronberg

 I en bihandling träffar vi Rafael Aben-Ezra, en välbärgad jude och vän till Hypatia men som blir kär i en kristen flicka vid namn Viktoria och han omvänder sig till kristendomen för att vinna hennes kärlek. En serie händelser, varav några är orkestrerade av en judisk kvinna, Miriam, skapar spänningar mellan prefekten (Orestes) och kyrkan. Hypatia genomgår en andlig kris och det är nära att Rafael får henne att konvertera till kristendomen. Innan det kan bli av går ett rykte att Hypatia är orsaken till oroligheter i staden och hon mördas av en kristen mobb. Filammon återvänder till ökenklostret där han slutar som abbe även om han nu har en mer världslig syn på religionen.
En engelsk utgåva i fulltext:

Kingsley, Charles, 1819-1875
Hypatia; or, New foes with an old face / by Charles Kingsley ; with eight illustrations by Byam Shaw . - London, New York : Oxford University Press, 1915. - 459 p : ill.
   Originalutgåvan 1853.

Svenska utgåvor se Libris. Första posten med fel förlagsår förstås.