Lieder, Art songs, Mélodie 


Vad är Lieder eller Art song? Lyssna på klippet ovan. Sedan kan man för att begripa mer fördjupa sig i Silvia Pujaltes bloggs Lieberabend här nedan!, och via klippen ovan

Liderabend : a site devoted to Art Song / av Sílvia Pujalte
  Liederabend är en blogg som ingen nyfiken på artsongs kan vara utan…

LIEDER, ART SONG, MÉLODIE
Sång till pianoackompanjemang ingår inte längre i vardagslivet och har definitivt mist den starka ställning den en gång hade i konsertsalarna. Konstsång som vi nuförtiden kallar det på svenska, är en nischad gren av konstmusiken även inom konstmusikens trånga ramar. Kanske måste man ha tröttat ut öronen på mera lättsmält modern visa eller rock och pop för att vända öronen ditåt? Dessutom sjunger de ju obegripligt skrikigt dom här utövarna av konstsång. Kanske är det konst, kanske var det en konst också att nå ut, utan mikrofoner och förstärkare?  Kanske, är det en del av konsten? Några crooners blir utövarna av konstsång aldrig. Att pianot larvar sig genom att imitera textens innebörder kan också verka suspekt, när ett adekvat groove (sväng) som ackompanjemang hade varit avsevärt bättre? (Hasse & Tages försök till sådant finns ju dokumenterat i ”Spader Madame")

Lieder, ofta tyska dikter som sånger. Typiska kompositörer av sådana sånger är Franz Schubert, Felix Mendelssohn, Robert Schumann, Johannes Brahms och Hugo Wolf.  (En viktig del av genren är på franska då kallad Me'lodie)

Början av 1800-talet är Liederns gyllene tid. Många kännare av Lieds menar att dess födelsedag kan anges; 19 oktober 1814. Det var då den sjuttonårige Franz Schubert skrev musiken till ”Gretchen am Spinnrade”.


En av de viktigaste sångsamlingarna som såg dagens ljus var ”Des Knaben Wunderhorn”.  Achim von Arnim och Clemens Brentano hade under sina resor genom Tyskland sammanställt samlingen, genom uppteckna folkliga visor, bearbetat dem och så även tillfört lite eget material, men man angav inga melodier till texterna.